Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Java czy c++?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam 15lat i zastanawiam się co by było dla mnie lepszym wyborem c++ czy java. Umiem podstawy z c++ i zacząłem się uczyć biblioteki Allegro4, nie wiem czy powinienem kontynuować swoją przygodę z c++ czy przesiąść się na jave. Główne chodzi mi o pisanie prostych gierek typu Catacomb Snatch ponieważ daje mi to ogromną satysfakcję. Dlatego proszę o poradę, java czy c++ oraz umiejąc jaki język prędzej znajdę pracę na stanowisku informatyka.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedz :)

2mmtzeu.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie chodzi mi o to który mi bardziej podpasuje tylko który jest lepiej przystosowany pod pisanie gier 2d i znajomość którego zapewni mi większe szanse na znalezienie pracy w przyszłości.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

To pytanie widzę już pierdylion pierwszy raz :F

Java jest bardzo fajnym przejrzystym językiem dla początkujących.

Plusy:

- Łatwo napiszesz proste gry 2D a i 3D da radę ale musiał byś się nauczyć wiele

- Aplikacje odpalisz na każdym systemie(czasem trzeba parę rzeczy pozmieniać ale to mniejszy problem niż z C)

- Jeśli nie można czegoś zrobić w javie zawsze możesz zrobić tzw natywy czyli napisać coś w C i komunikować się z javą.

- Słitaśne applety - jak zrobisz jakąś grę w 2 minutki możesz do niej appleta trzasnąć i masz gierkę na www ;)

Minusy:

- Java ma własny system odśmiecania więc aplikacje będą pobierać pewnie więcej ramu niż te z C gdzie można łatwo usuwać obiekty ale jeśli znasz dobrze ten język nie jest to problemem. (I tak za parę lat pamięć nie będzie aż tak znacząca ;) )

- Szybkość , niektórzy hejtują jave pod względem szybkości. Tak w niektórych przypadkach jest ona wolna ale zawsze można zrobic to co napisałem w plusach nr 3.

Co do pracy, java cały czas zaskakuje nowymi rozwiązaniami problemów informatycznych myślę iż to będzie język w przyszłości najbardziej popularny.

Ale zawsze do znalezienia pracy nie wystarczy java.

Moje sugestie dla ciebie:

Uczyć sie javy , następnie próbować robić proste rzeczy w C i łączyć je z javą za pomocą natyw, orac podstawy ASM żeby wiedzieć więcej ;)

Opublikowano

Na pisanie gier 2d i znalezienie pracy w przyszłości to java.

Takie gry nie wymagają nie wiadomo jakiej mocy obliczeniowej.

C++ to zostaje raczej dla wymagających programów/gier oraz zadań na konkursy/olimpiady więc warto go znać chociaż w najmniejszym stopniu.

Nowicjusz
Opublikowano

c++ wedlug mnie bardziej sprawdzi sie, wiadomo ze powazniejsze programy to w c++, programy takze potrzebuja mniej wymagan niz w javie, jednak najlepszym rozwiazaniem byloby gdybys porownal sobie te dwa jezyki tzn. sprobowac troche javy i troche c++ i zobaczyc w czym ci sie bedzie lepiej programowalo :)

Opublikowano

Ja jednak polecę c++. Najnowszy standard C++11 sprawia, że c++ jest jeszcze ciekawszy, z większymi możliwościami, elastyczniejszy i bardziej przyjazny. Pisanie w nim gier wydaje mi się bardziej satysfakcjonujące niż w Javie. W C++ powstaje również więcej porządnych gier niż w javie, więc jeśli będziesz w tym na prawdę dobry, to łatwiej znajdziesz pracę w takiej branży jako programista c++. Java to głównie biznesowe appki.

Jeśli zdecydujesz się wybrać c++ to polecam nauczyć się podstaw (czyli również OOP) na prostych programach, może również prostych gierkach w konsoli, a następnie przenieść się na coś bardziej zaawansowanego jak na przykład SFML (bardzo dobra biblioteka do renderowania grafiki 2d i nie tylko), który oferuje bardzo dużo możliwości włącznie z pisaniem w czystym OpenGLu.

Oczywiście zależy też od tego, który przypadnie ci do gusty, możliwości mają podobne, więc na krótką metę małe znaczenie ma który z nich wybierzesz. Ewentualna przesiadka nie będzie tak trudna (jedynie prawdopodobna zmiana biblioteki jeśli byłoby to konieczne)

Opublikowano

Niedawno zacząłem się uczyć allegro4 i jedyne co do tej pory umiem zrobić to prosta mapka kafelkowa i poruszający się na niej gracz -_-

Może znacie jakieś fajne kursy internetowe gdzie byłoby podane w jaki sposób robi się np przeciwników oraz ich SI, poruszanie się wybranych obiektów po wytyczonych trasach i inne niezbędne w takich grach rzeczy.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Niedawno zacząłem się uczyć allegro4 i jedyne co do tej pory umiem zrobić to prosta mapka kafelkowa i poruszający się na niej gracz -_-

Może znacie jakieś fajne kursy internetowe gdzie byłoby podane w jaki sposób robi się np przeciwników oraz ich SI, poruszanie się wybranych obiektów po wytyczonych trasach i inne niezbędne w takich grach rzeczy.

Poruszanie się obiektów po wytyczonych trasach google ---> A* search algorithm

Ja mogę cię nauczyć szkieletu gry w javie a później możesz sobie to przenieść na C jak będziesz chcieć.

Opublikowano

Tutaj świetne arty po polsku do path-findingu:

http://www.unit1.pl/349,txt

http://www.policyalmanac.org/games/aStarTutorial_pl.htm

Opublikowano

@up Dzięki wielkie właśnie takiego czegoś szukałem :) Jeśli mógłbyś mi jeszcze podesłać jakiś link to tworzenia tych mobów bo nie mogę nigdzie tego znaleźć.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Ja zaczynałem uczyć się od javy ale zaprzestałem jej nauki na rzecz c++ i nie żałuję zbytnio.Jak już się uczysz allegro to przesiądź się na allegro5.

Opublikowano

To pytanie widzę już pierdylion pierwszy raz :F

niektórzy hejtują jave pod względem szybkości. Tak w niektórych przypadkach jest ona wolna ale zawsze można zrobic to co napisałem w plusach nr 3.

Java jest językiem interpretowanym, a jej inter. nazywa się VM (Virtual Machine) i szybszy raczej nie będzie o języków kompilowanych.
Opublikowano

Java jest językiem interpretowanym, a jej inter. nazywa się VM (Virtual Machine) i szybszy raczej nie będzie o języków kompilowanych.

Nie do końca. Najczęściej używane fragmenty kodu są kompilowane przez JIT.
Opublikowano

Jak dla mnie lepiej zacząć od nauki javy, ponieważ od razu będziesz uczyć się programować obiektowo. Jednak jak zaczniesz się uczyć C++ od podstaw, tj. programowanie strukturalne to szybciej nauczysz się składni języków (c++ jest podobne do javy).

Opublikowano

A w c++ da się pisać pod takie platformy jak android?

gdzieś czytałem tu na forum, że się da, ale do androida jest przeznaczona java ;0

<>

Opublikowano

gdzieś czytałem tu na forum, że się da, ale do androida jest przeznaczona java ;0

nie przeznaczona tylko jest w niej łatwiej zrobić aplikacji niż na innym języku
Opublikowano

Pisałem gry 2d w c++ i w javie i muszę przyznać, że w javie bez żadnego silnika, jest to bardzo proste. w C++ jest to proste, ale dopiero z Allegro, którego nie lubię. W Javie również przyjemnie się pisze aplikacje na androida, chociaż jest z tym trochę nauki. Podsumowując, moim zdaniem Java jest bardziej przyszłościowa.

//gif w sygnie

Opublikowano

Nie do końca. Najczęściej używane fragmenty kodu są kompilowane przez JIT.

Dokładnie. Gdy kompilujesz exeke w C++ nie możesz używać najnowszych zestawów instrukcji procesorów ponieważ sprawiloby to że Twoja exeka nie działałaby na dużej ilość słabszych kompów. Java wiedząc że Twój procesor posiada bardzo wydajne najnowesze zestawy instrukcji może ich użyć runtime co czasem może owocować większą szybkoścą wykonania kodu niż C++.

Nie twierdzę jednak że java jest szybsza od c++, uważam że jest odwrotnie, zwracam jedank uwagę że sprawa nie jest taka oczywista.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Kurde, chciałbym teraz podjąć ten wybór tak aby potem nie żałować i nie piszcie mi czegoś typu "spróbuj obu języków i sam zdecyduj" bo podejrzewam że aby mieć pewność który język bardziej mi pasuje musiałbym posiedzieć w obu po 3lata.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Kurde, chciałbym teraz podjąć ten wybór tak aby potem nie żałować i nie piszcie mi czegoś typu "spróbuj obu języków i sam zdecyduj" bo podejrzewam że aby mieć pewność który język bardziej mi pasuje musiałbym posiedzieć w obu po 3lata.

nie. Powinnieś poznać jak najwięcej języków, więc od którego zaczniesz nie ma aż tak dużeo znaczenie. Być może w pierwszym będziesz siedział rok, lecz drugi ogarniesz w miesiąc, tak to działa. Najtrudniej jest nauczyć sie programować ogólnie, niż zaimplementować coś w konkretnym języku.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...